Filem Spilt Gravy On Rice masih tunggu kelulusan LPF

Penerbit filem Spilt Gravy On Rice, Zarul Albakri meluahkan perasaannya terhadap penguasa filem tempatan terutamanya Lembaga Penapisan Filem (LPF) berkenaan filem terbarunya, Spilt Gravy On Rice.

Menurutnya dalam tweet yang disiarkan, LPF telah menasihatkannya untuk menyunting filem tersebut kerana versi filem yang telah ditonton oleh panel LPF tidak akan diluluskan.

Filem itu diarahkan oleh Datuk Zahim Albakrii.

Sementara itu, pada 8 September lalu, penerbit filem itu pernah merayu agar filem itu diluluskan untuk tontonan di pawagam tempatan dan akur sekiranya potongan dibuat untuk tayangan di televisyen.

Pada 22 April tahun lalu, Astro AWANI turut melaporkan mengenai filem tersebut yang masih menunggu jawapan daripada Lembaga Penapisan Filem sama ada ia diluluskan atau tidak.

Ditulis oleh penulis terkenal Jit Murad, filem Spilt Gravy On Rice dibintangi pelakon handalan Datuk Rahim Razali sebagai teraju utama, Zahim Albakri, Sean Ghazi, Juliana Ibrahim, Na'a Murad, Bernice Chauly, Diana Danielle dan ramai lagi.

Ia mengisahkan kehidupan lima beradik dari lima ibu yang berbeza dan seorang bapa yang membesar dalam arah yang berbeza. 

Berhadapan dengan seorang bapa yang berada di penghujung usia, mereka kembali ke rumah secara tergesa-gesa untuk makan malam bersama yang terakhir dengan beliau, hanya untuk mengetahui tentang rahsia yang selama ini tersimpan rapi di rumah tempat mereka membesar.

Sebelum diterjemah ke layar perak, naskhah ini merupakan drama pentas yang pernah memenangi pelbagai anugerah termasuk Pengarah Terbaik (Zahim Albakri), Skrip Asal Terbaik (Jit Murad), Penataan Cahaya Terbaik (Mac Chan) dan Anugerah Pilihan Penonton di Anugerah Seni BOH Cameronian yang pertama pada tahun 2002.

Zarul merupakan kurator akaun @twt_filem, sebuah akaun kurator yang memilih penggiat filem tempatan untuk berkongsi pandangannya tentang industri filem tempatan.


Dalam akaun tersebut, Zarul Albakri turut mengimbau kenangan menerbitkan filem-filem ikonik tempatan seperti Matinya Seorang Patriot, Kembara Seniman Jalanan dan Mat Gelap.

Pelbagai cerita dikongsikan oleh kurator termasuk foto-foto eksklusif sewaktu dia menerbitkan filem-filem tersebut.

Dalam akaun itu juga, Zarul turut berkongsi kenangannya bersama Penghibur Nombor Satu Asia, Sudirman Haji Arshad.

Pengarah: Zahim Albakri. 

Pelakon: Sean Ghazi, Rahim Razali, Zahim Albakri, Juliana Ibrahim.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top