Biodata Profil Puteri Balqish Azizi (Aqish)

Nama penuh: Puteri Balqish Azizi
Nama komersial: Aqish
Umur: 8 tahun (2015)
Tarikh lahir: April 12, 2007
Kerjaya: Pelakon dan model komersial kanak-kanak
Adik beradik: Anak tunggal
Nama ibu dan bapa: Azizi Aziz dan Norashikin Mohd. Aziz

Pencapaian:  
Artis Harapan Pantene (Anugerah Skrin 2012)

Pelakon Wanita Terbaik Drama Anugerah Skrin ke-18

Pelakon Wanita Terbaik (Drama) di Anugerah Televisyen Asia 2014.
Kemenangan tersebut menjadikan dia pelakon kanak-kanak pertama yang merangkul gelaran Pelakon Wanita Terbaik Asia (Drama) yang selama ini disandang oleh aktres yang lebih berusia malah sudah tentu berpengetahuan luas dalam lakonan.

Filmografi

Antara drama: Dee, Dia Suamiku, Gemilang, Pelarian, Bicara Hati, Takdir Qismah, Cinta Itu Milikku, Hanya Dengan Bismillah

Telemovie: Qish Qish Qish, Balqish, Zuriat Yang Tercalar, Anak Lorong, Mr. Labuci, Aku Bukan Mashitah,Poskad Dari Switzerland

Dokumentari:Tribute to Saloma

Iklan Komersial: Nestle Susu Everyday, Courts Mammoth, Maxis MerdekaRaya

Filem: 1 Lawan Satu

Trivia:
Balqis sudah membintangi lebih 50 drama dan telemovie di kebanyakan stesen televisyen (TV) tanah air. Peranan yang diberikan padanya juga banyak memerlukan dia bermain dengan emosi dan mengalirkan air mata.

Balqis sudah pandai membaca sejak usia tiga tahun.

Aqish mula sekolah di rumah sejak umur tiga tahun

Quotes:
“Buat masa sekarang Aqish nak kerja berlakon dahulu cari duit sendiri sampai puas. Dan bila duit yang dikumpul itu telah cukup, barulah Aqish akan berhenti berlakon. Jadi sebab itulah waktu kecil ini Aqish kena berusaha untuk cari duit sendiri sampai usia meningkat dewasa.

“Bila dapat duit sudah banyak, Aqish akan buat sesuatu untuk pastikan duit tersebut tak habis. Jadi Aqish akan buat pelaburan demi pastikan kewangan Aqish pada masa akan datang lebih terjamin. Dari situlah boleh jadi jutawan,”

Gambar Puteri Balqis

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top