Bermula 4 Oktober ini, setiap hari Jumaat menggantikan Al Kulliyyah,  TV3 menampilkan sebuah lagi program yang penuh ilmiah, MUHAMMADKU yang bakal membawa penonton merasai dan mencontohi insan agung Rasulullah SAW junjungan mulia melalui pelbagai topik-topik akhlak menarik yang akan disampaikan setiap minggu. Antara keperibadian Rasulullah SAW yang bakal diceritakan termasuklah sifat solat Baginda, perjalanan haji mabrur dan banyak lagi kisah akhlak terpuji Rasulullah SAW meliputi setiap disiplin kehidupan yang perlu dan wajib diketahui dan diteladani oleh umat Baginda.


MUHAMMADKU, program terbaru yang penuh dengan teladan dan bersifat kerohanian dijangka mampu menarik minat variasi golongan penonton dan buat julung-julung kalinya menampilkan pendakwah terkenal iaitu Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid sebagai pemimpin progam ini dengan pengisian ilmiah berdasarkan sirah junjungan mulia Nabi Muhammad SAW. Penonton akan lebih terkesan lagi melalui penyampaian Habib Ali dengan konsep penceritaan dan dibantu dengan replika set berupa sebuah madrasah berusia 1400 tahun dahulu bersama dengan tata cahaya yang sangat tenang serta mampu menyentuh ke titik hati para penonton demi mengimbas dakwah dan akhlak Nabi Muhammad SAW.

Sedikit mengenai latar belakang Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid, beliau dilahirkan pada hari Jumaat, 12 April 1974, selepas solat Jumaat di Bondowoso, Jawa Timur, Indonesia. Anak kedua daripada 4 adik-beradik, beliau datang daripada keluarga sederhana yang hidup di sebuah perkampungan yang didiami oleh ramai ulama. Beliau mengembara ke merata tempat untuk menuntut ilmu, termasuklah di Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia, dalam jurusan Al-Quran dan Sunnah.

Berlatarbelakangkan pendidikan dan pembangunan diri Habib Ali yang dinamik dan menyeluruh, diregukan dengan bakat semula jadi dan kemahiran berdakwah yang telah diasuh dan dibentuk oleh guru beliau, menjadikan beliau seorang pendidik dan pendakwah yang bukan sahaja dikenali dengan kehebatan di medan ilmu dan dakwah, tetapi juga kerana akhlaknya yang mulia.

Sepanjang perkongsian ilmu rancangan 13 episod ini, setiap episod MUHAMMADKU juga diserikan dengan persembahan Kumpulan Ahbabul Habib mengalunkan kegermisikan Qasidah puji-pujian kepada junjungan besar ke atas Baginda SAW yang juga selama ini alunannya semakin dilupakan.

Semoga program baru ini MUHAMMADKU bakal memberi peluang kepada penonton mengutip nilai- nilai cerita dari kisah yang disampaikan. Belajar dari insan mulia junjungan kita adalah sebaik akhlak yang selama ini hanya bersandarkan kepada kepintaran IQ manusia sahaja.

Catatkan dalam diari anda, nantikan MUHAMMADKU, setiap Jumaat dari jam 5.00 hingga 6.00 petang, bermula 4 Oktober, 13 episod diterbitkan oleh Siti Zainah Juahir bersama Penerbit Eksekutif Ahmad Noor Sulaiman, hanya di TV3. Penonton yang terlepas menyaksikan MUHAMMADKU boleh menontonnya melalui laman sesawang Tonton di www.tonton.com.my dan juga layari Facebook, Instagram & Twitter TV3malaysia untuk mendapatkan maklumat terkini.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top