Kumpulan Rock Rimba Bara

Ramai peminat ingat kumpulan Rimba Bara wujud.

"Saya kira pertanyaan seperti itu satu kejayaan besar membuktikan bahawa kami sebagai pelakon berjaya menyatukan emosi dan keserasian sebagai sebuah kumpulan sehingga penonton terpedaya dan menganggap Rimba Bara itu 'wujud'. Pada masa yang sama, ia turut menjelaskan pemilihan pelakon yang dibuat oleh abang Mat (Mamat Khalid) tidak perlu mempertaruhkan wajah-wajah popular untuk menghidupkan setiap karektor yang mengisi perjalanan filem," kata Khir Rahman.

Rimba Bara


Khir berkata lagi, Abang Mat juga membuktikan untuk melakonkan watak komedi tidak semestinya mereka itu harus dari kelompok pelawak. Ini kerana, andai asas dan dalaman seseorang itu kuat berilah apa saja watak pasti mereka boleh menjiwai.

"Saya memang terhutang budi dengan Abang Mamat dan filem Rock sendiri memberikan impak cukup besar terhadap kerjaya lakonan saya yang dulunya tidak dipandang," katanya.

Bersetuju dengan pendapat Khir itu, Soffi berkata, Mamat Khalid satu-satunya pengarah yang tidak prejudis dan memilih bintangnya kerana bakat mereka.

"Ditolak atau 'reject' daripada sesuatu watak adalah perkara biasa kerana semuanya memandang pakej, muka kacak dan jambu, tapi tidak sekali-kali dengan Abang Mat. Sebab itulah, setiap kali Abang Mat menawarkan saya berlakon, saya tak pernah kisah langsung soal bayaran.

"Apa yang penting bagi saya, mahu bekerja dengan Abang Mat. Berlakon di bawah arahan Abang Mat, pelakon bukan sekadar berlakon, tetapi banyak perkara yang boleh kita pelajari kerana falsafah filemnya cukup mendalam.

"Sindiran yang memenuhi lawak jenakanya, diwujudkan bersebab untuk kita fikir dengan dalam berhubung banyak perkara yang selalu bangsa Melayu lupa.

"Kembali kepada Rock Oo! saya berani jamin ini adalah filem terbaik Mamat Khalid setakat ini dan penonton perlu menyaksikannya di panggung. Ia hebat dari pelbagai aspek bukan sahaja pengarahnya Mamat Khalid tetapi juga filem ini menggunakan khidmat pengarah fotografi Raja Mukhriz Ahmed Kamaruddin malah pelakon berjiwa besar," katanya.

Khir dan Soffi hadir bersama Que Haidar di Balai Berita, Bangsar baru-baru ini, bagi mempromosikan Rock Oo! - sekuel atau kesinambungan kepada Rock yang dihasilkan pada 2005.

Soffi percaya, sambutan yang bakal diberikan kepada Rock Oo! akan lebih baik berbanding Rock yang pertama, tujuh tahun lalu di mana ia ketika itu ditayangkan serentak dengan filem Hollywood, King Kong dan Narnia.

Melalui ulasan peng–kritik filem, laporan akhbar, blog dan online, rata-rata memberikan komen positif terhadap kemunculan Rock Oo! yang disifatkan lebih baik daripada filem Rock.

Rock Oo memaparkan kisah kehidupan kumpulan Rimba Bara yang berpecah kerana Zul Kapan (Soffi), selaku penyanyi utama kumpulan itu beralih arah kepada kumpulan 'black metal' Malaikat Maut.

Semangat ahli kumpulan Rimba Bara, iaitu Jijo watak yang dimainkan Khir Rahman dan Azmi Black (Norazmi Bahron), semakin lumpuh dengan tindakan Zul.

Bagaimanapun, kehadiran Amy Mat Piah (Que Haidar) yang memegang kepada prinsip 'pantang anak petani moden mengaku kalah', berhajat untuk menyatukan kembali kumpulan yang pernah menjadi kegilaan ramai itu selain menyerapkan anggota baru Slash Haji Tapah (Pekin Ibrahim) yang kacak.

"Amy Mat Piah digambarkan sebagai simbolik semangat di dalam filem ini.

Walaupun dia tidak diterima sebagai vokalis Rimba Bara kerana suaranya tidak bagus tambahan pula, Zul Kapan kembali menyertai Rimba Bara namun bersatunya Rimba Bara yang hampir musnah kerana semangat Amy Mat Piah. Walaupun dia hanya penjual ais kacang di kampung, jiwa seninya sangat hebat yang diwarisi daripada datuknya, pemuzik ghazal.

"Watak saya untuk sekuel Rock ini juga lebih besar berbanding yang pertama. Susah juga untuk saya mengingati semula karektor Amy Mat Piah yang pernah saya bawakan tujuh tahun lalu.

"Tambahan pula, ketika tawaran itu diberikan Abang Mamat, saya mengambil keputusan untuk bersara dalam dunia lakonan. Hampir tidak mahu ambil tawaran ini, tapi Khir yang bersungguh-sungguh meyakinkan saya dan selepas membaca skrip tertanya sukar untuk saya menolak tawaran ini kerana ia adalah satu lagi karya paling baik pernah dihasilkan Abang Mat.

"Terus-terang, saya tidak suka berlakon watak komedi kerana saya tidak suka melihat diri dan lakonan saya dalam situasi itu walaupun ramai penonton menyukai saya begitu.

"Saya lebih cenderung kepada watak-watak yang berat. Namun, ada pengecualian untuk Abang Mamat kerana hanya filem komedi arahannya akan saya bintangi," katanya yang tidak jadi bersara dari dunia lakonan sebaliknya lebih selektif memilih watak.

Sementara itu, sebelum meng–akhiri perbualan Khir menambah, pembabitan semula Que di dalam Rock Oo! adalah berita gembira buat seluruh produksi filem berkenaan.

"Amy Mat Piah itu adalah Que. Tiada siapa yang layak membawakan watak berkenaan melainkan hanya Que saja paling layak dan sajak.

"Sebagai sahabat dan abang, saya berharap Que terus berlakon kerana dia berbakat dan disukai peminat. Dia tidak perlu bersusah-payah seperti saya untuk mencipta nama kerana jalan yang ditakdirkan untuknya dalam lapangan lakonan mudah.

“Mungkin Que selepas ini hanya perlu berkarya untuk watak yang mendatangkan kepuasan bagi seorang pelakon.

“Individu seperti Que perlu ada dalam mengisi kekosongan pelakon hebat di negara ini,” kata Khir.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top