Belasungkawa - Raja Hamidah Raja Saat (1931-2012)

Seniwati veteran Raja Hamidah Raja Saat, 81, menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Kampung Klang Gate Baru pada Sep 12, 2012

Seniwati yang juga balu kepada seniman serta pengarah filem 1940-an hingga 1980-an, Allahyarham Salleh Ghani itu meninggal dunia jam 7.05 malam selepas tidak sedarkan diri dipercayai akibat kesan penyakit kanser dihidapinya.

Dilahirkan pada 9 Disember, 1932, Raja Hamidah yang berasal dari Johor Bahru, Johor, menceburi bidang lakonan pada 1948 melalui filem Kampung Sentosa arahan B Reaves E Elliot terbitan Sound Master Of New York Ins.

Selain berlakon, Raja Hamidah juga pernah menjadi penari dan penyanyi latar di Shaw Brothers serta pemimpin kumpulan muzik Seni Wanita.

Raja Hamidah berkahwin dengan Salleh Ghani di Singapura pada 1955.

Hasil perkongsian hidup Raja Hamidah dengan Salleh Ghani, mereka dikurniakan lapan anak lelaki dan empat anak perempuan iaitu Normala, 56, Zulkifli, 55, Norasyikin, 54, Lukmanul Hakim, 53, Norshidah, 52, Mohd Noor, 51, Adam, 47, Mariam, 45, Mohd Effendi, 44, Ahmad, 42, Abdullah dan Taib, 39.

Raja Hamidah Raja Saat

Anak seni yang berasal dari Johor Bharu, Johor itu mula menceburi bidang lakonan seawal usia 18 tahun iaitu pada 1948 apabila membintangi filem Kampung Sentosa arahan B Reaves E Elliot terbitan Sound Master of New York Ins.

Raja Hamidah yang bekerja di Shaw Brothers dengan gaji bulanan RM150, mula menyemai bakat lakonannya dalam filem-filem terbitan Shaw Brothers arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee seperti Musang Berjanggut, Orang Minyak dan Hang Tuah.

Dalam filem yang amat popular itu, dia berlakon sebagai anak gadis Udo Omar, salah seorang pembesar negeri yang mahu menjodohkan anak mereka dengan P Ramlee.

Imbas kembali kenangan lamanya, pada zaman mudanya Raja Hamidah jarang diundang berlakon oleh Allahyarham suaminya. Hanya selepas lama berkahwin, barulah Salleh Ghani mengambilnya berlakon dalam filem arahannya seperti Jalak Lenteng, Ibu Ayam dan Anak Manja.

Selepas mereka sekeluarga menetap di Kuala Lumpur, Salleh mengambilnya pula berlakon sebagai pelakon pembantu dan berwatak antaranya dalam filem Ribut Barat dan Pertentangan.

Ketika hayatnya, Raja Hamidah pernah menyuarakan rasa terkilannya apabila filem arahan arwah suaminya bagaikan tidak mendapat tempat di stesen televisyen hari ini.

Keistimewaan lain Raja Hamidah, dia yang sememangnya meminati bidang lakonan dan nyanyian sejak kecil boleh memetik gitar dan pernah menyanyi bersama Allahyarham Wak Jasni (suami seniwati Neng Yatimah) serta menganggotai kumpulan Seni Wanita. Selain berlakon, dia adalah penari dan penyanyi latar di Shaw Brothers.

Kini, wanita peramah dan penuh keibuan itu tiada lagi di dunia ini. Ramadan dan Syawal lalu adalah yang terakhir diraikan bersama 12 anak, 24 cucu dan saudara maranya. Meskipun dia tidak berdaya lagi untuk membuat persiapan Syawal kerana keadaan kesihatan yang semakin merosot namun dia tetap gembira kerana dikelilingi keluarga.

Pelakon watak Mak Lenggang dalam drama Tragedi Sri Mersing ini, meninggalkan 12 anak termasuklah Pengarang Rencana Metro Ahad, Adam Salleh, 48. Anak-anaknya yang lain, Normala, 56, Zulkifli, 55, Norasyikin, 54, Lukmarul Hakim, 53, Norshidah, 52, Mohd Nor, 51, Mariam, 45, Mohd Effendi, 44, Ahmad, 42, Abdullah, 40 dan Taib, 39.

Dia mendirikan rumah tangga dengan Salleh Ghani pada 1955. Bagaimanapun di kala anak-anak semakin menuju usia dewasa, Salleh terlebih dulu meninggalkan keluarga besar mereka pada 28 Ogos 1986.

Jenazah Allahyarham Raja Hamidah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Klang Gate Hulu Kelang, tengah hari semalam.

Antara yang hadir memberikan penghormatan terakhir adalah seniwati Latifah Omar, Aspelela Abdullah, M Daud, Bahyah Mahmood, Fazlina Ahmad Daud, Haleeda, Aznah Hamid, Sheera Iskandar, A Galak dan Raja Azmi. Al-Fatihah.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top