Jinbaramuncul dengan album terbaru edaran Warner Music Malaysia,berjudul KOLABORASI MENTAL! Sebagai kumpulan yang memperjuangkan genre rock klasik, mereka pernah mencatat jumlah muat turun ringbacktones tertinggi dengan angka melebihi 1.5 juta!

Melalui album kali ini, Jinbara buat julung kalinya berkolaborasi dengan artis-artis tempatan dengan menyanyikan lagu-lagu malar segar yang masih menjadi pilihan sehingga kini. KOLABORASI MENTAL memuatkan 5 buah lagu yang tentunya dinantikan oleh para peminat kumpulan kegemaran ini!

Antara lagu-lagu yang dimuatkan dalam album ini adalah dua buah lagu ciptaan Allahyarham Andi Rahman bertajuk Biru Mata HitamKu dan Hilang. Lagu Biru Mata HitamKu adalah hasil kolaborasi Jinbara bersama Papa Rock, Ramli Sarip, manakala lagu Hilang dinyanyikan secara solo oleh Cepot.


Album ini turut memuatkan sebuah lagu malar segar yang sangat dikenali, bertajuk Oh Mama Saya Mahu Kahwin. Lagu ini dinyanyikan oleh Tia, vokalis Jinbara, bersama artis baru yang sangat dikenali dengan lagu Pulanglah, Awi Rafael.

KOLABORASI MENTAL turut memuatkan sebuah lagu baru bertajuk Chinta, hasil karya Yankee, seorang komposer yang pernah menghasilkan hit Kasihnya Laila. Lagu Chinta pula adalah hasil kolaborasi Jinbara bersama Cidin, vokalis kumpulan Taxi, sebuah kumpulan yang pernah menjuarai sebuah program realiti radio, Twisties Bingit musim ke3.

Single pertama Jinbara menerusi album ini adalah sebuah lagu bertema cinta, yang dipopularkan oleh Allahyarham Sudirman Hj Arshad, bertajuk Milik Siapakah Gadis Ini. Lagu ini adalah gandingan mantap antara Tia bersama Fiq, di mana kedua-duanya memiliki vokal yang unik dan hebat.

Paduan suara yang padu ini bagaikan menyuntik unsur rock, lantas memberi kelainan kepada penyampaian lagu ini. Lagu Milik Siapakah Gadis Ini oleh Jinbara dan Fiq semestinya sesuatu yang dinantikan oleh para peminat mereka!

Trivia: Album
- Pui-Aiya-Hoi (2001)
- Shing Kuang (2003)
- Suatu Evolusi (2005)
- Patah Pusing (2007)
- Suara Kita (2008)
- Interpretasi Mental (2010)
- Kolaborasi Kental (2012).

Ahli Jinbara
- Tia (vokalis)
- Cepot (gitar)
- Anjang (gitar)
- Akin (bass)
- Ahtan (drum)

Lagu kolaborasi dalam Kolaborasi Kental
- Oh! Mama Saya Mahu Kawin (Awi Rafael)
- Milik Siapakah Gadis Ini (Fiq)
- Chinta (Cdin Taxi)
- Hilang (Cepot)
- Biru Mata Hitamku (Ramli Sarip).

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top