Sinopsis Bunohan

Filem Bunohan terbitan produksi Apparat dan diedarkan oleh Astro Shaw merupakan sebuah filem berlatarbelakangkan sebuah kampung di Tumpat, Kelantan. Bunohan mengisahkan menceritakan 3 adik beradik yang terasing – Adil, Bakar dan Ilham serta bapa mereka yang sakit. Selepas lari daripada pertarungan maut, Adil ‘Bunga Lalang’ peninju tomoi lari daripada pembunuh upahan bernama Ilham. Kejar mengejar ini telah membawa mereka ke Bunohan, apabila mereka bertembung memori hitam mula menghimpit dan mereka berjumpa seorang guru yang ingin menjadi usahawan yang berjaya.

Kehadiran mereka bertiga di kampung telah mengbangkitkan kembali kisah silam Pok Eng sebgai ayah kepada mereka bertiga. Setiap mereka bergelut dengan ketenangan yang tidak tercapai , pengampunan ditelenggami dengan kebencian yang membawa kehilangan jiwa , pengkhianatan tidak kesudahan dan pemBUNOHAN.

BunohanElemen sukan tomoi dan penggunaan senjata seperti kerambit atau lawi menambahkan lagi keunikan budaya yang berasal dari selatan Thailand. Ini adalah antara tarikan dalam filem Bunohan.

Bunohan juga memaparkan sosio budaya masyarakat Melayu terutamanya di Kelantan dan selatan
Thailand.

Bunohan menampilkan lakonan hebat Faizal Hussein, Zahiril Adzim, Pekin Ibrahim, Bront Palarae, Namron, Wan Hanafi Su, Sofi Jikan dan penampilan model terkenal Tengku Azura.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
DISCLAIMER: BUZZERA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SEBARANG KEROSAKAN YANG DI ALAMI PENGGUNA KERANA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DALAM LAMAN WEB INI.

Buzzera - Berita Hiburan Malaysia © 2015. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top